Attic renovation shiplap plywood

ATTIC RETREAT.

With this attic fit-out, the homeowners capitalized on the underutilized walk-up space to create a bright and airy retreat away from the hustle and bustle of the main floors of their 100 year old house.

Attic renovation before photo
Attic renovation shiplap plywood

FLEXIBILITY AND PERSONALITY.

Through the renovation we provided the family with an open, flexible space supporting different uses that could evolve over the years, and that still feels special and intentionally designed. On the upper floor of a house filled with original wood molding and details, the homeowners looked to the attic fit-out to have character and charm, but with a decidedly more modern aesthetic.

Attic renovation concept stair drawing
Attic renovation concept stair drawing

BRIGHT + MODERN IN A TRADITIONAL HOME.

The renovation deliberately kept the floor plan open and bright. A light, natural palette makes the most of the available daylight from three existing windows, and the material details give the space its character.

The maple wood floor is a continuation of the original flooring used throughout the house, and is reinterpreted with the custom milled maple veneer plywood guardrail at the attic stair. The plywood panels line the stairwell and are perforated as you ascend into the attic space, bringing a lovely dappled light into the stairwell. The white painted shiplap at the ceiling and array of cardboard bubble lamps throughout the room create further textural details to add warmth and personality to the space.



PROJECT INFORMATION:

PROJECT:  Single-family residential renovation
CNC Plywood Fabrication:  Jaywalk Studio
PHOTOGRAPHER:  Carly Gillis Photography

Attic renovation shiplap plywood

Atelier et Alia
1275 Washington Street
West Newton, MA  02465
1-617-960-0788
info@atelieretalia.com

Google Map

Subscribe to our email list to receive our newsletter: