1870 HOUSE.

This 3,300SF renovation and addition began with a Master Plan study in which we explored layout options to maximize the living space and support the family’s lifestyle and modern aesthetic.  We also developed an approach to phasing the construction project over time to meet the homeowner’s budget and priorities.

The goals for the renovation are to connect the interiors to the lovely backyard garden, both physically and visually, refresh the 1870 home with warm modern interiors, and incorporate sustainable, eco-friendly materials and systems.

FIRST FLOOR.

The renovations to the first floor layout strike a balance between open plan living and separate, distinct rooms.  Although the demising walls are removed, a central hearth is placed to provide distinct spatial separation in an open plan.

architectural floor plan

EXTENSION.

A second floor addition is built out over an existing first floor bump out in order to make efficient use of the existing structure while adding an en suite bathroom on the second floor, and a third floor roof deck.

Exterior upgrades include a metal roof, solar panels, siding, windows throughout, and a new back deck that extends the living space and connects to the back yard.

ROOM WITH A VIEW.

Previously underutilized space is transformed into a light-filled breakfast area with views out to the garden.  A perfect spot for that morning coffee, homework duty, or family game night.

SELECTIVE WALL REMOVAL.

The original fireplace is removed to enlarge the Kitchen, and a new modern fireplace is installed between the spaces to maintain some separation in an otherwise open layout.

Natural materials, a soft light palette, and ample natural light add warmth to modern interiors.

SECOND FLOOR.

A second floor addition over the first floor bump out allows for a new en suite bathroom and closets for the Primary Bedroom on this floor.  A new office space is carved out of an existing walk-in closet located at the front of the house, maximizing the function of this floor plan.

architectural floor plan
Architectural rendering

BATHROOM ADDITION.

A clerestory window spanning the back wall of the new bathroom addition provides loads of natural light and a view of the sky while maintaining privacy without relying on window treatments.

THIRD FLOOR.

Scheduled for a later construction phase, the third floor is fit out as the new Primary Suite with bedrooms, “zen” bathroom with Japanese soaking tub, and an office space that opens up to a new roof deck with expansive city views.

PRIMARY SUITE + ROOF DECK.

The third floor office and roof deck is part of a full-floor suite renovation with lofted ceilings, built-ins, and new finishes throughout

Architectural rendering