Mid-Century Modern Renovation custom bookcase

MID-CENTURY MODERN:
CAMPANELLI HOUSE.

In renovating this mid-century ranch house, the family envisioned creating a more open floor plan with a connection to the outdoors to better match their lifestyle. In addition to opening the space, we embedded functional walls and storage solutions that both support and enable the open plan. To maximize the budget we combined custom built-ins and off-the-shelf solutions. The result is a light-filled interior with physical and visual connections to the yard, and a neutral timeless palette that is rooted in Mid-Century design.

AN OPEN PLAN WITH CHARACTER.

The renovation opens up the living room, dining room, and kitchen to one another to create a generous gathering area within this modest scale house. The edge of the living room is defined by a custom multi-functioning built-in that serves as a media console, library for the family’s book collection, storage and file cabinets, and window seat

Mid-Century Modern Renovation living room
Mid-Century Modern Renovation before plan
Mid-Century Modern Renovation after plan
Mid-Century Modern Renovation kitchen

CUSTOM MILLWORK PIECES TAILORED TO THE FAMILY LIFESTYLE.

The outer wall of the pantry is lined with a custom shelving and display wall that wraps the outside corner of the wall. The bookshelf breaks up the hallway by creating a new destination space while providing additional storage. Facing the kitchen is a playful reinterpretation of the refrigerator door with a full-height magnetic wet-erase board to serve as a place for family artwork and school reminders.

VIEWS.

At the open kitchen, a new large window opens the room to the backyard. The 15 foot island serves this family that both loves to cook and bake, while the outward facing side functions as a sideboard for the dining room with cabinets to house stemware and linens.

Mid-Century Modern Renovation kitchen
Mid-Century Modern Renovation play room home office

CONNECTION TO THE OUTDOORS.

Adjacent to the living room, the former covered porch is enclosed to create a multi-functioning family room. The full wall of windows over the counter and a large sliding glass door fill this room with sunlight and provide a direct connection to the backyard.

FLEXIBLE/TRANSFORMING SPACE.

Recognizing the many functions of the family room, including playroom, office, and guest room, a large-scale sliding barn door allows it to be both opened up to and be concealed from the other living areas to give the needed functional flexibility. The barn door is customized with whiteboard paint for large scale drawings.

Mid-Century Modern Renovation barn door white board
Mid-Century Modern Renovation peg board coats

FUNCTIONAL SURFACES.

At the garage entry landing, a piece of custom millwork lends a fun accent to the space, with a changeable peg board serving as a landing place for jackets and bags.

 
 
 
PROJECT INFORMATION:

PROJECT: 2,000 SF Single-Family residence, interior renovation
GENERAL CONTRACTOR: Scott Simendinger
MILLWORK FABRICATION: Jaywalk Studio
PANTRY COUNTERTOP: Todd Gattuso
PHOTOGRAPHER: Carly Gillis Photography

Atelier et Alia
1275 Washington Street
West Newton, MA  02465
1-617-960-0788
info@atelieretalia.com

Google Map

© 2021 Atelier et Alia

Subscribe to our email list to receive our newsletter: