Attic Retreat

Project: Single-Family residential renovation
CNC Plywood Fabrication: Jaywalk Studio
Photographer
: Carly Gillis

The goal of this project was to carve out space within the existing house for an adult “retreat”; a space the homeowners could call their own.  We were able to capitalize on the underutilized walk-up attic space and provide a simple upgrade of finishes incorporating a new hardwood floor, and white painted shiplap and drywall.  The treatment of the attic stair was to be celebrated as the moment of transition from the home to the retreat.  We conceptualized the stair as an extension of the original maple wood floors of the home that completely envelops you as you ascend, and is gradually perforated to literally lighten the material and bring light into the stairway as one arrives.