Lakeside House

Project: 4,100 SF Single-Family residence, new construction
Design Team:  Kristen Giannattasio + Tali Buchler
General Contractor: G.F. Rhode Construction
Lighting Design: Light Insight
Structural Engineer: Henry J. Bishop and Son
Civil Engineer: Schofield Brothers
Mechanical Engineer: Sun Engineering
Electrical and Plumbing Engineer: Johnson Engineering + Design, Inc
Photographer: Carly Gillis

 

The Lakeside House is located on a steep wooded embankment overlooking Lake Cochituate.  The design of the house is a direct response to its site; the desire to both fit in harmoniously within the landscape, and to take advantage of the views to the lake.

In addition to the zoning restrictions, the clients’ request to save every tree left an irregularly shaped pocket of buildable space.  This constraint contributed to the development of the footprint, which is organized into two wings connected by a central foyer and stair.

The front facade functions as a buffer between the street and the house, has minimal strategically placed openings limiting the views out to the neighborhood, giving the homeowners the impression that they are somewhat isolated within the landscape.  The back facade facing the lake is lined with windows, maximizing the views.

In keeping with the natural setting, the material palette is a composition of natural materials; Western Red Cedar, mahogany, copper, lava stone, walnut, soapstone, carbonized bamboo, and stainless steel.